Lucanica

Lucanica era un embotit rústic de porc de la cuina romana antiga.

Apicius el documenta com una llonganissa fumada i picant de vedella o de porc originària de Lucania; segons Ciceró i Marcial, va ser portat per tropes romanes o esclaus de Lucània.

Ha donat nom a una gran varietat d'embotits (fresques, curats i fumats) de la cuina mediterrània i les seves derivacions colonials, incloent:

  • Italià luganega o lucanica
  • Linguiça
  • portuguesa i brasilera
  • Búlgar lukanka o loukanka
  • Macedoni (dialectes occidentals) lukanec/lukanec o lukanci/lukanci
  • Albanès (comunitat Arbëresh a Itàlia) likëngë o lekëngë, també llukanik a Albània.
  • Grec loukaniko, una salsitxa fresca amb gust generalment de pell de taronja
  • La longaniza espanyola, llatinoamericana i filipina, un nom que inclou tant les salsitxes fresques com les curades
  • Àrab laqāniq, naqāniq o maqāniq, fets de xai i una mica de sèmola
  • Modern Hebrew naqniq (נקניק), an umbrella term for "sausage".
  • Basc lukainka
  • La luganiga croata, aromatitzada amb canyella

Avui, la salsitxa lucanica s'identifica com a Lucanica di Picerno, produïda a Basilicata (la qual territori formava part de l'antiga Lucània).

Destinacions