Lucanica
Lucanica era un embotit rústic de porc de la cuina romana antiga.
Apicius el documenta com una llonganissa fumada i picant de vedella o de porc originària de Lucania; segons Ciceró i Marcial, va ser portat per tropes romanes o esclaus de Lucània.
Ha donat nom a una gran varietat d'embotits (fresques, curats i fumats) de la cuina mediterrània i les seves derivacions colonials, incloent:
- Italià luganega o lucanica
- Linguiça portuguesa i brasilera
- Búlgar lukanka o loukanka
- Macedoni (dialectes occidentals) lukanec/lukanec o lukanci/lukanci
- Albanès (comunitat Arbëresh a Itàlia) likëngë o lekëngë, també llukanik a Albània.
- Grec loukaniko, una salsitxa fresca amb gust generalment de pell de taronja
- La longaniza espanyola, llatinoamericana i filipina, un nom que inclou tant les salsitxes fresques com les curades
- Àrab laqāniq, naqāniq o maqāniq, fets de xai i una mica de sèmola
- Modern Hebrew naqniq (נקניק), an umbrella term for "sausage".
- Basc lukainka
- La luganiga croata, aromatitzada amb canyella
Avui, la salsitxa lucanica s'identifica com a Lucanica di Picerno, produïda a Basilicata (la qual territori formava part de l'antiga Lucània).